Waarom gaat er zoveel belasting van mijn loon af?

In Nederland werken we met een belastingstelsel. Via je loonstrook betaal je hieraan mee.
Er zijn verschillende soorten tabellen waar we bij de loonverwerking rekening mee houden.

Zo zijn er tabellen voor loon uit huidig dienstverband (witte tabel) en voor loon uit vroeger dienstverband (groene tabel)
Binnen deze tabellen voor huidig dienstverband zijn er 2 belangrijke groepen:

  • Dag/week/vierweken/maandtabel. Deze hebben betrekking over je reguliere loon. De percentages hiervan worden elke periode aan de hand van je uitbetaalde salaris berekend.
  • Tabel bijzondere tarief . Deze tabel geldt voor bijzondere verloningen (vakantiegeld, eenmalige uitkeringen, 13e maand etc) Hoe hoog deze afdracht is wordt berekend tegen het verdiende loon van het afgelopen jaar. Wij controleren tijdens zo’n verloning uiteraard of deze nog klopt met de gegevens die bij ons bekend zijn. Deze mogen wij echter enkel aanpassen na goedkeuring van jou.

We krijgen vaak de vraag of dit nu echt nodig is, het antwoord daarop is ja! 
Je loonheffing is een vooruitbetaling op je inkomstenbelasting, als wij te weinig inhouden, dan zul jij aan het einde van het jaar na je belastingaangifte een naheffing krijgen van de belastingdienst.

Die loonheffing betaal je natuurlijk niet voor niets. Als je in de ziektewet zou belanden, of onverhoopt werkeloos wordt, ontvang je vanuit het rijk een uitkering zodat jij toch kan voorzien in je (noodzakelijke) levensonderhoud.

Daarnaast zijn wij natuurlijk gebonden aan de wet- en regelgeving, en houden wij deze dus ook aan.